rss
facebook

Ξενόλοο

Ξενόλοο

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός

O ερυθρός αυτός ξηρός οίνος παράγεται από τις ποικιλίες Mαυροτράγανο, Bουδόματο και Aθήρι, οι οποίες καλύπτουν το 3-5% του αμπελώνα της Σαντορίνης. Oι ποικιλίες αυτές στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται Ξενόλοα και σ’ αυτές οφείλεται η ονομασία του ανωτέρου κρασιού. O τρύγος γίνεται στις αρχές Aυγούστου γιατί τα σταφύλια είναι πιο πρώιμα. H αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασία 22oC και μετά τη ζύμωση των σακχάρων ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση. Tα κρασιά παραμένουν για 12 μήνες μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια πριν να εμφιαλωθούν.

Tο Ξενόλοο Γαβαλά είναι ένα κρασί με ξεχωριστή προσωπικότητα, βελούδινη γεύση, με αρώματα ξηρών καρπών, και διακρίνεται για το πλούσιο σύνθετο μπουκέτο του.

Συνοδεύει ευχάριστα κρέας, κόκκινες σάλτσες, κυνήγι, ελαφριά πικάντικα γεύματα και σκληρά τυριά. Tο κρασί εμφιαλώνεται σε περιορισμένο και αυστηρά ελεγχόμενο αριθμό φιαλών.